Ik ben een dichter…

Wat was het een mooi en ontroerend moment toen afgelopen vrijdag een vrachtwagen uit Tsjechië een pallet vol dromen bij mij thuis kwam afleveren. Ik mis je in alle kleuren is eindelijk geboren en ik ben er ontzettend blij mee.

Heel bijzonder was het ook om gisteravond – tijdens de herdenking van ‘Levende Namen’ op de nieuwe begraafplaats in Lochem – in het Poëzielaantje onder een witte paraplu met ledverlichting voor te mogen lezen ‘uit eigen werk’.

Voor het eerst in mijn leven het zelfde bescheiden, maar mooie gevoel dat Leo Lionni zo prachtig beschrijft in zijn kinderboek Frederick. Aan het eind van een lange, koude winter, als de voedselvoorraad van de muizenfamilie op is, voedt en verwarmt Frederick hen met zijn woorden. Waarop de andere muizen hem dankbaar en enthousiast toeroepen: “Frederick, je bent een dichter!”

Voor mijn moeder – of eigenlijk voor mijn ouders – schreef ik Als ik een dichter was geweest… want als je bijna zeventig jaar samen hebt geleefd, moet je eigenlijk ook samen kunnen sterven.

Het is een van de gedichten uit Ik mis je in alle kleuren en ik hoop dat het boek haar eigen weg gaat vinden naar de mensen waarvoor het bedoeld is.


Als ik een dichter was geweest

Als ik een dichter was geweest
aan het einde van mijn leven
dan had ik graag met eigen woorden
er nog een stukje bij geschreven

ik had mijn pen in goud gedoopt
een prachtig schrift gekocht
en op het puntje van mijn tong
naar het mooiste woord gezocht

ik had mijn deur op slot gedaan
voor ziek zijn en voor zorgen
en al wat ik vergeten ging
vast uitgesteld tot morgen

dan had ik ergens in de luwte
van mijn kwetsbaar oud bestaan
de mooiste strik die ik kon vinden
in mijn grijze haar gedaan

ik had al mijn herinneringen
verzameld in mijn oude tas
en in mijn nieuwe schrift geschreven
dat dit mijn afscheid was

ik had mijn kind een kus gegeven
mijn blauwe mantel aangedaan
en was zonder angst of twijfel
jou dansend achterna gegaan.