Kort interview in nieuwe rubriek van Vrouw in de Regio, 26 maart 2019.

Zeven vragen aan…..de vrouwelijke ondernemer

Margreet Jansen (61), 4 kinderen, woont in Borculo.

Wil je iets over je werk vertellen?
Ik ben ceremonieel begeleider bij uitvaarten, schrijver en dichter en doe dat onder de vlag van mijn tekstbureau ‘Het Woordenpalet’. Als ceremonieel begeleider ondersteun ik mensen bij het vormgeven van een afscheidsplechtigheid: ik help bij de muziekkeuze, doe een stukje regie, denk mee over kleine rituelen, ga voor tijdens de plechtigheid en ben meestal ook degene die een welkom, dankwoord en levensverhaal schrijft.

Wat is het leukste aan je bedrijf?
Eigenlijk vind ik alles mooi wat met schrijven te maken heeft! Vooral als het, zoals in mijn vak, om kwetsbare onderwerpen gaat. Maar daarnaast houd ik ook echt van het ondernemen zelf. Juist de combinatie van al die verschillende activiteiten houdt me scherp en creatief.

Wat is je meest aparte product of dienst?
Het begeleiden van families bij een uitvaart. Op een heel kwetsbaar moment kom je het leven van onbekende mensen binnen en dan is het altijd mooi om te zien hoe je elkaar vindt om er samen een passend en persoonlijk afscheid van te maken. Inmiddels schreef ik al bijna 200 levensverhalen en elke keer weer begint dat met een leeg vel papier. Want geen mens is hetzelfde.

Wat staat er bovenaan je bucketlist?
O jé, die heb ik helemaal niet. Maar wat zou ik het prachtig vinden om oma te worden.

Vertel iets verrassends over jezelf?
Ik heb vijftien jaar in een klein dorp in Midden-Portugal gewoond, waar ook mijn vier kinderen geboren zijn. We hadden er een eigen bedrijf en hebben er een onvergetelijk mooie tijd gehad.

Wat is de beste tip die jij ooit kreeg?
Dat piekeren tijdverspilling is. Het lost meestal niets op en kost heel veel tijd en energie. Mijn kinderen weten inmiddels dat mijn levenstip voor hen dan ook ‘Let it be’ is. Máár… wijsheden die je anderen meegeeft, hebben helaas meestal met je eigen valkuilen te maken.

Wat wil je andere ondernemers meegeven?
Heb vertrouwen. Wees authentiek in wat je doet, blijf dicht bij jezelf en geloof in je product. En waak goed over je eigen tijd en grenzen! En dat laatste is denk ik weer vooral een raad aan mezelf!