Nieuws en media

Genomineerd voor Amai Award 2022!!

De Amai Award is een prijs voor het beste gedicht, quote of spoken word op Instagram. En hoe gaaf… uit meer dan 1900 inzendingen is mijn gedicht ‘Taal’ door de vakjury op de longlist van de vijftig beste gedichten geplaatst.

Natuurlijk is er ook een publieksprijs, dus je raadt het al. Stemmen zou fijn zijn! Dat kan via deze link. ‘Taal’ staat op nummer 36. Mocht je willen helpen mijn Insta-account (@zilverensleutels) wat extra aandacht te geven, dan kun je ook dat op het formulier invullen.

Stemmen kan tot 28 februari en op 26 maart volgt de uitslag. Alvast super bedankt voor je stem en natuurlijk laat ik eind maart weten hoe of wat. Alleen de nominatie is echter al een hele leuke opsteker voor een bijna 65-jarige, die eigenlijk niets met social media heeft, maar er toch haar eigen weg in probeert te vinden. Dus… follow me, ik heet je graag welkom! Zowel op Facebook, Instagram of LinkedIn.

Groene Uitvaart Inspiratiemarkt

Bijzondere inspiratiemarkt in de mooiste kloostertuin van Nederland!

Op donderdag 24 juni 2021, van 13.00 tot 20.30 uur, organiseert Natuurlijk Afscheid samen met Granaatappel Ritueelbegeleiding in de prachtige kloostertuin van het Emmausklooster in Velp (bij Grave), een Groene Uitvaart Inspiratiemarkt onder de noemer ‘Natuurlijke wending’.

Met dit evenement hopen ze op deze unieke locatie bezoekers te laten ervaren hoe mooi en haalbaar een duurzaam afscheid kan zijn. In de kloosterkerk zijn diverse presentaties bij te wonen, in het Vincentiuskerkje kun je luisteren naar afscheidsmuziek en op diverse plekken in de tuin kun je deelnemen aan mooie rituelen.

Maar natuurlijk kun je ook gewoon door de tuinen wandelen en je laten inspireren door de rust, de natuur of de duurzame producten en diensten waar diverse standhouders uit de rouw- en uitvaartbranche je graag over vertellen. Zoals bijvoorbeeld de afscheidspoëzie van Zilveren Sleutels, want ook ik ben er graag bij die donderdag. Mocht je overwegen een bezoekje aan de inspiratiemarkt te brengen, dan ben je uiteraard meer dan welkom in De Gedichtentuin! Ik hoop je daar te zien!

Let op: voor de presentaties, muziekuitvoeringen en rituelen moet je je van te voren opgeven! Entree is gratis!

NEL Magazine – Ik droom je

Drie jaar geleden verloor Maartje Lute haar twee maanden oude zoon Benja. Naast een immens groot verdriet, bracht het haar ook een diep gevoel van intense liefde, trots, vertrouwen en nieuwe inzichten. Met maar liefst vier edities van het magazine NEL (Never Ending Love) wilde ze de afgelopen twee jaar  ‘de wereld heel graag vertellen dat het overlijden van een kind je niet alleen het mooiste afneemt dat je bezit maar, je ook iets kan brengen, door er anders naar te durven kijken’. NEL stopt, maar Maartje niet. Haar zoektocht en missie gaat door en in haar miniclass ‘Je kind is niet weg’ vertelt ze daar graag meer over. Of kijk op  wwww.maartjelute.com.

In het laatste nummer van NEL staat een mooi interview met rouw- en levenscounseler Annemiek Hillen, die haar kleindochter Lieve verloor toen ze anderhalve dag oud was. Ze vroeg me of ze mijn gedicht Ik droom je mocht delen met de lezers van NEL en natuurlijk mocht dat!

Troost in nieuw magazine Tenslotte

Tenslotte – nieuw magazine over de laatste levensfase

Door mijn werk als ceremonieel begeleider bij uitvaarten, schrijf ik regelmatig poëzie over afscheid. Soms is dat echter ook een afscheid waarvan je weet dat het gaat komen. Als ‘vechten voor je leven’ geen zin meer heeft, kan het fijn zijn om je tranen, vragen en onzekerheid te kunnen delen met anderen en samen te proberen ook dat laatste stuk van je leven zo waardevol mogelijk te maken.

Met dit nieuwe jaarmagazine wil Monique Branse van Jouw laatste levensfase daarbij helpen. Met nuttige informatie, verhalen, tips over mooie boeken én.. afscheidspoëzie. Speciaal voor ‘Tenslotte’ schreef ik het gedicht Troost. Troost zoeken in verbinding. Met lotgenoten, met mensen van wie je houdt, maar misschien wel vooral met jezelf.

Meer informatie over Tenslotte en Monique Branse vind je op deze website.

laatste levensfase
troost, laatste levensfase
laatste levensfase

Aandacht voor afscheidspoëzie in Vakblad Uitvaart

Een tijdje geleden belde journaliste Gonneke Bonting. Of ze me mocht interviewen voor een redactioneel stuk in Vakblad Uitvaart over de meerwaarde van poëzie bij een afscheid. En natuurlijk ook over De Gedichtentuin! Een mooi podium om nog meer mensen met te laten kennismaken met persoonlijke afscheidspoëzie.

‘Jansen benadrukt dat het bij haar gedichten niet om dure woorden en ingewikkelde zinnen gaat, maar om emoties in taal om te zetten. Troosten kun je het beste door te luisteren. Als je verdriet hebt, wil je graag gehoord en gezien worden. Gedichten kunnen daarbij helpen, omdat ze gevoelens soms subtieler en speelser kunnen benoemen’.

Het interview is gepubliceerd in maart 2021. Een los nummer kun je bestellen via Vakblad Uitvaart.

Luistertip: Kerstmist op de radio

luistertip, kerstmist, kerstgedicht, zilveren sleutelsAfgelopen vrijdagavond werd ik blij verrast. Mijn gedicht ‘Kerstmist’ werd voorgelezen door Francis Broekhuijzen in het radioprogramma Sublime Smooth van Sublime NL. ⁠

En mooi als iemand jouw gedicht precies zo voordraagt, zoals je het bedoeld hebt. Werd er bijna verlegen van… dank je wel Francis!⁠

Het hele gedicht kun je hieronder terugluisteren via de podcast van Sublime van 18 december (vanaf minuut 17:40) maar je kunt het ook lezen op mijn laatste blog.