OVER MIJ

Margreet Jansen – Het Woordenpalet

Van kinds af aan is schrijven voor mij een manier om grip te krijgen op de grote en kleine dingen in mijn leven. In mijn jeugd, studententijd en de vijftien jaar dat ik in Portugal woonde, zijn er heel wat letters op papier gekomen, maar pas in 2014 heb ik van schrijven mijn beroep gemaakt. In hetzelfde jaar waarin ik afscheid moest nemen van mijn ouders, ontstond ook  mijn  tekstbureau Het Woordenpalet… soms kan ook verdriet je inspireren om andere wegen in te slaan. Sindsdien ben ik  elke dag op zoek naar woorden die het verschil maken. Luisteren naar kwetsbaarheid en daar een mooie strik omheen schrijven. Dát is waar ik mijn uitdaging vind.

Hoe het begon…

Mijn schrijversdroom werd werkelijkheid toen in oktober 2015 Ik mis je in alle kleuren van de pers rolde, met gedichten over rouw en verlies. In september 2017 verscheen de kinderbundel Warboel en kwam er ook een eigen website voor al die mooie, nieuwe Zilveren Sleutels. Ik mis je in alle kleuren kreeg lovende recensies en in 2017 ook een vakjurynominatie voor de Yarden Afscheidsprijs, mede dankzij de prachtige illustraties van Angelique Bosman. In 2019 stond het boek bovendien in de top 10 van Bol.com en verscheen de tweede druk in een heel nieuw jasje. Met Warboel stonden we op veel pedagogische symposia en onderwijscongressen en overal blijken de gedichten een kleurrijk handvat om samen met kinderen in gesprek te gaan. En dat blijft natuurlijk het uiteindelijke doel en ook het allermooiste cadeautje.. dat mijn woorden voor anderen ‘zilveren sleutels’  worden.

Zilveren sleutels?

Zilveren sleutels inderdaad… iedereen zoekt zo zijn eigen manieren om een beetje grip te houden op het leven, zeker op de momenten dat datzelfde leven niet altijd even vanzelfsprekend is. Sommigen gaan de natuur in en zoeken de stilte. Anderen vinden afleiding in hun werk, muziek, sporten, een mooi boek, het gezelschap van goeie vrienden of de nabijheid van familie. En soms vind je steun in therapie of meditatie. Of in een mooi gedicht. Stuk voor stuk kleine, zilveren sleutels die je kunnen inspireren in je zoektocht door het leven. Maar waar het uiteindelijk echt om gaat, is die ene, die gouden. Die eerlijk is, kwetsbaar durft te zijn, nieuwe wegen vindt of oude koestert en deuren opent die er echt toe doen. Want wát voor zilveren sleutels je ook krijgt aangereikt, die gouden ben en blijf je zelf.

Pluk een gedicht!

In de zomer van 2019 droomde ik door en ontstond het idee voor De Gedichtentuin, een maandelijks abonnement op afscheidspoëzie voor professionals die werken rondom rouw en verlies. Niet online, maar gewoon ouderwets in de brievenbus. Met een prachtige, door Jenny Brink geïllustreerde verzamelmap om al die gedichten te bewaren. Inmiddels wordt er ook in deze tuin al druk geplukt en kreeg het project onlangs zelfs een vakjury-nominatie voor de Dutch Funeral Awards 2020!! We hebben hem niet gewonnen, maar wat was het spannend! Het is echter vooral heerlijk om weer even volop met het schrijfproces bezig te zijn. Tussendoor krijgen ook de beide websites een make-over en begint Zilveren Sleutels zo langzamerhand inderdaad een kleurige tuin vol poëzie te worden, die mede dankzij Olive Communication nu ook op social media beter zichtbaar wordt.

Nieuwe plannen?

Die zijn er natuurlijk altijd, alhoewel het ook wel lekker voelt om af en toe even rustig te genieten van alle mooie dingen die sinds de start van Het Woordenpalet op mijn (tuin)pad zijn gekomen. Nou ja, rustig? Mijn werk als ceremonieel begeleider bij uitvaarten gaat natuurlijk ook gewoon door, net als het schrijven van levensverhalen en persoonlijke gedichten op verzoek. Stiekem borrelen er echter ook weer ideeën voor een derde boek. Als je ook wilt meegenieten van mijn plannen, blogs, nieuwe gedichten en/of publicaties, meld je dan aan voor de tweemaandelijkse nieuwsbrief.