Heb jij dat ook?zelfvertrouwen

Het zal ongetwijfeld herkenbaar zijn. Dat gevoel dat af en toe de emmer overloopt, dat je geleefd wordt en dat je zin hebt om de eerste de beste afslag te nemen, op zoek naar een stukje rust en ruimte. Even weer voelen waar het echt om gaat.

Te veel stemmetjes in je hoofd, die soms zoveel lawaai maken, dat je jezelf niet meer verstaat. En te midden van al die stoorzenders, vergeten dat er ook nog zoiets bestaat als een volumeknop, die je harder of zachter kunt zetten.

(F)luisteren

Een knop die je eigenlijk zó af zou moeten stellen, dat je niet meer hoeft te schreeuwen om jezelf te kunnen horen. Want dan ben je eigenlijk al te laat. Hoe zachter je kunt blijven praten, hoe beter je voor jezelf zorgt. En ook een ander zal zich meer zal moeten focussen om te verstaan wat je zegt. Het is dan ook vast niet toevallig dat we het (f)luisteren zijn gaan noemen…

Veilig

Zelfvertrouwen… dat woord waar boeken vol over geschreven zijn en dat eigenlijk alleen maar wil zeggen dat we – binnen bepaalde ethische grenzen – het recht hebben ons volledig veilig te mogen voelen bij onszelf. Bij wie we zijn, wat we denken en voelen, van wie we houden, wat we doen of laten, wat ons energie geeft en wat niet. De beoordelingzelfvertrouwen die we onszelf geven, is misschien wel een van de allerbelangrijkste in ons leven. Die bepaalt of je in alle rust durft te blijven fluisteren, wat een ander ook van je denkt of verwacht…

Gedicht

Ook kinderen krijgen al vroeg te maken met ‘die ander’. Het kinderboek ‘Warboel’ staat boordevol speelse gedichten om samen met hen te praten over wat helpt om je veilig te voelen bij jezelf. Over verliefd zijn, onzekerheid, faalangst, verdriet, heimwee, zelfvertrouwen en nog veel meer. Dit gedicht is pas later geschreven, maar had er zomaar bij gekund. Prachtig geïllustreerd door Esther Bekker.


Heb jij dat ook?

Heb jij dat ook soms
dat gevoel
dat een ander naar je kijkt

en dat je dan
onzeker wordt
en steeds maar alles vergelijkt

dat die ander
vast en zeker
alles beter kan
dan jij

heb jij dat ook soms
vroeg de ander

en hij knipoogde
naar mij

en heb je ook
wilde hij weten
dat je dan op zo’n moment

weer even voelt
dat ook jijzelf
voor iemand dan
die ander bent

heb jij dat ook?