In het kader van dit door Fit-Art ontwikkelde inspiratietraject voor medewerkers van de St. Marga Klompé, gaf Prof. Dr. Joris Slaets, hoogleraar ouderen geneeskunde aan de RUG, op 30 januari twee bijzonder boeiende lezingen over empathie in de zorg.

Ik had de eer in theater De Storm de aftrap te mogen verzorgen met het speciaal voor deze dag geschreven gedicht Voetstappen. Inspiratie vond ik in een herinnering die ik voor altijd bij me draag… het moment dat ik, samen met mijn zussen, de zorg voor onze moeder aan anderen moest overlaten en we het liefst 24/7 een hekje om haar heen hadden willen zetten, met een bordje erbij “voorzichtig, breekbaar!”.

Het mooie van de lezing was het accent op de wederkerigheid….. de ‘ander’ is niet altijd alleen de bewoner, maar ook de verzorgende en de familie of vroegere mantelzorgers. Elkaar zien en begrip hebben voor elkaars gevoel en beleving! Niet alleen in de zorg, maar misschien wel overal.

De treffende illustratie van Angelique maakte de kaart die alle 500 deelnemers na afloop mee naar huis kregen, natuurlijk helemaal áf!

 

Voetstappen 20-01-2018