Warboel - Recensies

Pleegouders: door deze gedichten brokkelt haar muurtje af

Als eerste wil ik jullie ontzettend bedanken voor de geweldige gedichtenbundel Warboel. Bij ons woont een kindje dat door ervaringen uit het verleden een geweldige dikke muur om zich heen heeft gebouwd en nooit ergens over wil praten. Bij toeval kwam ik op vakantie deze gedichtenbundel tegen in de boekhandel (wij waren ons voorleesboek vergeten mee te nemen op vakantie en snel moest ik iets anders zoeken in de buurt). Het was de vraag of ze iedere avond een gedichtje hieruit ging accepteren, maar tot onze grote verrassing werden de gedichten meer dan geaccepteerd!

Het boekje wil ze voor zichzelf hebben! Ze put er troost, raad en kracht uit en nam met het mee naar school met de woorden: “Dit boek zegt, dat je verdriet mag hebben en dat je erover moet praten.”

Wij, pleegouders, zijn jou zeer dankbaar Margreet, dat je een opening hebt kunnen creëren en dat we stapje voor stapje dichter bij haar kunnen komen!”

Anoniem

Een fijne steun in de rug, deze taalcadeautjes!

Er zijn genoeg prentenboeken met rijmende tekst, maar pak je er voor oudere kids ook weleens een gedichtenbundeltje bij? De veelal vrolijke gedichten zijn een verfrissende afwisseling, die het geheugen en de concentratie van de kinderen prikkelen en hen vaak subtiel een boodschap of emotie willen meegeven. Soms is een ondersteunend gedicht erg bruikbaar om moeilijkere onderwerpen met kinderen te bespreken. In Warboel van Margreet Jansen staan gevoelige, sfeervolle gedichten over bijvoorbeeld scheiding, rouw, zelfvertrouwen, pesten, vooroordelen en armoede. Ze zijn bedoeld om ruimte te geven aan gevoelens, zonder ook maar een moment stigmatiserend of zwaar te worden. Op www.zilverensleutels.nl staan lessuggesties en werkvormen om het onderwerp extra uit te diepen. Een fijne steun in de rug, deze taalcadeautjes!

Kiddo – Vakblad voor pedagogische professionals (jaargang 19, nr. 2 – 2018)

Gevoelens waar veel basisschoolleerlingen zich in zullen herkennen…

Soms is het een warboel in je hoofd: je weet geen raad met je gevoelens van verdriet, pijn, angst, onzekerheid. Je vindt het heel moeilijk hier met anderen over te praten.

Margreet Jansen heeft 29 gedichten geschreven over gevoelens waar veel basisschoolleerlingen zich in zullen herkennen. Ik geef enkele voorbeelden: verdriet omdat je ouders scheiden, omdat je gepest wordt, omdat je stottert of omdat iemand van wie je houdt overlijdt. Onzekerheid omdat je erbij wilt horen en niet weet hoe je je dan moet gedragen of onzekerheid omdat je als jongen verliefd bent op een jongen. Meeleven met kinderen in oorlogsgebieden of ‘arme’ landen of meeleven met vluchtelingenkinderen.

Vier studenten van Iselinge Hogeschool zagen mogelijkheden om met leerlingen in hun stageklassen in gesprek te gaan over deze gevoelige onderwerpen aan de hand van de gedichten van Margreet.  Zij hebben bij de gedichten lessuggesties ontwikkeld die voor leerkrachten zeker bruikbaar zijn, wanneer zij met hun leerlingen in gesprek willen gaan over de onderwerpen die in de gedichten aan de orde komen en waardoor ook de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen kan worden gestimuleerd. Ik hoop van harte dat de gedichten uit Warboel, mooi geïllustreerd door Angelique Bosman, gelezen en besproken gaan worden op veel basisscholen.

Mariëlle Dortant – docent taal/lezen Iselinge Hogeschool Doetinchem

Gedichten die een glimlach op je gezicht toveren

De gedichten van Warboel zijn vanuit het hart geschreven. Het zijn gedichten die je aan het denken zetten, die een glimlach op je gezicht toveren en die je raken.  Zo puur en zo herkenbaar. Over vaak gevoelige onderwerpen waar elk kind wel eens mee te maken krijgt. Geschreven voor de jongste én oudere jeugd, maar zeker ook voor volwassenen een aanrader om te lezen! De prachtige kleurrijke en toepasselijke illustraties geven de woorden een extra boost. Helemaal compleet  wordt  Warboel met  de lessuggesties en werkvormen die te gebruiken zijn door leerkrachten en kindercoaches. Dus… laat je verrassen!

 

Yvette Reusen – OPEN Kindercoaching